De locatie van deze tentoonstelling is bijzonder. Niet alleen de architectuur en de ruimtelijkheid van het gebouw maar ook de thematiek van het Romeinse rijk. Uit die tijd ligt er een enorm scheepswrak en oude artefacten die zijn opgegraven. Van textiel en mode is echter nooit wat terug gevonden. Waarom niet? Alle vezels zijn vergaan tot compost. De vezels van linnen, vlas, zijde en wol zijn vergaan in de aarde. Kom daar nu nog eens om. Tegenwoordig zit in alle textiel acryl, polyester of elasthan verwerkt. Milieuonvriendelijke synthetische materialen die eeuwigheidswaarde hebben. Deze vezels zullen over honderd of duizend jaar zeker nog worden terug gevonden.
Deze tentoonstelling laat zien door het oog van acht kunstenaars dat het ook anders kan. Weer terug naar de natuurlijke materialen. HKU-studenten Kunst & Economie ontdekken bananenvezels als grondstof waar sexy lingerie van gemaakt kan worden. De tentoonstelling geeft een experimenteel beeld en is niet volledig uitgewerkt tot draagbare ontwerpen. Interessant is te zien dat planten kunnen dienen als verf zodat chemicaliën overbodig worden. Kamille zorgt voor geel, de wortel van ossentong kleurt roze en het blad van wede geeft een blauwe kleur. Ilse Kremer gebruikt schimmels om kleding te kleuren. Dasha Tsapenko uit Oekraïne maakt kledingstukken waarmee ze naar buiten in de regen gaat om ze te laten bewateren. Zij toont het proces tussen mens en schimmel met hennep als voeding voor de schimmel. Ze laat de kleding groeien waardoor de mens onderdeel wordt van een natuurlijk proces in plaats van dat de mens zich boven de natuur verheft. Ze zegt met haar ontwerpen: wij zijn onderdeel van een groter geheel. Jan Coolen neemt het onderwerp heel letterlijk: een paspop gemaakt van echte planten die bewatert worden middels een ingenieus systeem. Hij houdt ons een spiegel voor; wij mensen zijn ook natuur. In de grond vergaat ons lichaam tot compost

In de brochure vind je praktische tips om de vervuiling van de kledingindustrie tegen te gaan:

  1. Koop in een fysieke winkel en niet online. Alle teruggestuurde kleding wordt namelijk afgeschreven.
  2. Shop vintage en tweedehands
  3. Koop minder en koop kwaliteit
  4. Koop kleding die uit niet meer dan twee materialen bestaat ivm recycling
  5. Verdiep je in de Capsule Wardrobe

Dit weekend is de laatste mogelijkheid om de kleine tentoonstelling te zien. Compostkleding t/m 16 oktober in Castellum Hoge Woerd De Meern-Leidsche rijn.