Als je vader kunstenaar is en je mag altijd aan zijn voeten spelen in zijn atelier, wat wil jij dan later worden? Kunstenaar! Dat is een gedeeld verleden van de kunstenaars Picasso en Giacometti. Hun werk is nu in één tentoonstelling bij elkaar gebracht. Een grote duo-tentoonstelling die zijn laatste weekend in gaat en goed bezocht is. Iedereen had wel weer zin in een museumuitje. Bovendien moet je anders naar Parijs voor het werk van deze kunstenaars die tijdgenoten waren. Ze wisselden ideeën uit over hun kunst en verkenden de paden van het surrealisme. Na 1945 ging ieder een kant op. Picasso schilderde zijn kubistische vrouwen en Giacometti werd bekend door zijn zeer dunne, langgerekte beelden. Beiden hadden een muze. Picasso schilderde graag zijn Dora. Giacometti heeft veel portretten als voorstudie gemaakt van Marie-Thérèse om deze daarna in beelden uit te werken. Beiden hadden ook een fascinatie voor (doods)hoofden en schedels en brachten de dood openhartig voor het voetlicht. Zo kocht Picasso graag schapenkoppen voor zijn Afghaanse hond maar uiteindelijk gebruikte hij ze voor een serie schilderijen over geweld en dood.
Helaas is deze tentoonstelling voorbij maar museum Voorlinden heeft een zeer interessante vaste collectie Highlights.Iedereen heeft wel een plaatje op de socials voorbij zien komen van het zwembad waarin je onder de waterspiegel door kunt lopen. Het is een werk van Leandro Erlich. Echt fascinerend is het oudere echtpaar onder een parasolletje dat in hun zwemkleding ligt te zonnebaden. Deze installatie van Ron Mueck is zo levensecht gemaakt dat het je de adem beneemt. Omdat de afmetingen twee maal zo groot zijn als een gewoon mens weet je dat deze reuzen nep zijn. Maar de huid, de blauwe adertjes, de rimpeltjes bij billen, rug en dijen, de nagels, het is allemaal even prachtig en niet van echt te onderscheiden. Dit zijn wij. 

Kunst als medicijn is samengebundeld in de tentoonstelling Art is the Antidote. Neem even de tijd voor het videokunstwerk van de Spaanse Fernando Sánchez Castillo. Hij laat een balletuitvoering zien door twee pantserwagens bewegend op muziek van Strauss en Stravinsky. Tegen een wonderschone zonsondergang in roze en oranje tinten is deze Pegasus Dance een paringsdans van twee zware machines met spuitende waterstralen. Een lichtvoetige dans in volle verliefdheid. Sierlijk en indrukwekkend. De Nederlandse Anouk Kruithof laat een prachtig abstract landschap zien van gestapelde boeken. Deze komen uit de voormalige DDR. Zij vult ook een zaal met dansende mensen. Op acht verschillende schermen zijn alle dansstijlen uit de hele wereld te zien. Van twerken tot soefi-dans, van linedance tot hiphop. Universal Tongue toont een universele taal die mensen verbindt. 

De Nederlandse kunstenaar Folkert de Jong borduurt verder op de Denker van Rodin en geeft zijn eigen invulling met The last Thinker van purschuim, vodden en plastic, levensecht en gehavend neergezet op een stapel pellets in denkhouding. In Oil Spills kaart de Chinese kunstenaar Ai Weiwei de milieuvervuiling aan van de Chinese porseleinindustrie. Je ziet glanzende plassen ruwe olie op de vloer die echter gemaakt zijn van porselein. Een aantal houten Chinese stoelen uit het werk Fairytale - 1001 Chairs (Documenta, 2007) van Ai Weiwei staan in een halve kring onder het immense drieluik Hidden Secret Blossom van Damien Hirst met bloeiende bloesem. Een mooie plek waar door bezoekers graag Insta-foto's worden gemaakt. Verder is er bewegend werk van installatiekunstenaar Jean Tinguely, de Nederlandse kunstenaars Krijn de Koning, Zoro Feigl, Guido Geelen en vele anderen. 

De zon scheen en opeens had ik zin om naar museum Voorlinden in Wassenaar te gaan en daar heb ik geen spijt van. Museum Voorlinden ligt in een prachtige tuin waar ook het restaurant is gelegen in een soort kasteeltje. Je cappuccino kun je dus niet in het museum nuttigen. Verder is de museumjaarkaart niet geldig. Het museum is daarentegen wel op maandag geopend. Achter het museum gaan de duinen schuil waar je een heerlijke wandeling kunt maken. Een klein stukje rijden en je bent bij Wassenaarse slag voor een mooie strandwandeling en een hapje eten bij De Badmeester, een authentieke, gezellige strandtent op een duintop met uitzicht op zee. Tip: bestel de overheerlijke borrelplank.