Een vrouw kan een miskraam krijgen, polio, een vreemdganger als man, een zwaar busongeluk of talloze operaties. De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) heeft het allemaal gehad in haar leven. Ze werd verliefd op een twintigjaar oudere schilder.Diego Rivera was de kunstenaar en zij zat wat te prutsen met verf. Ze reisde met hem mee naar New York en Detroit en ontwikkelde gaandeweg haar eigen stijl. Ze schilderde steeds beter en richtte zich voornamelijk op zelfportretten met een grote symboliek.Het schilderen was ook een uitlaatklep voor de helse pijnen die ze leed. Pas na haar dood kreeg zij de erkenning die ze verdiende. Tegenwoordig wordt wel gesproken van een Frida-mania. Van kussenhoezen tot koelkastmagneten, het is er allemaal.Voor Sinterklaas kreeg ik het boek 'Wat zou Frida doen?' waarmee gereflecteerd wordt op grote thema's zoals liefde, creativiteit, pijn, seks, identiteit en zelfvertrouwen. Het is een bestseller onder vrouwen.Frida is namelijk een eigengereid persoon, een getalenteerd schilder, een mooie vrouw met een zwaar levensverhaal dat blijkbaar enorm tot de verbeelding spreekt.

Het Drents museum toont met de tentoonstelling 'Viva La Frida' haar leven en werk. In foto's, kleine verhalen, schilderijen en attributen uit haar leven komt Frida Kahlo tot leven.Het begint een beetje pietepeuterig met kleine foto's en schilderijtjes maar zo wordt in het museum via de wanden naar een climax toegewerkt. In de laatste vleugel komen we ook de parafernalia tegen zoals haar beschilderde corsetten en het kunstbeen.Het is allemaal nogal plastisch en je voelt je soms een voyeur maar toch spreekt het tot de verbeelding. De collectie is ter beschikking gesteld door het Museo Doleres Olmedo en gecombineerd met haar persoonlijke bezittingen die uit het Mexicaanse Museo Frida Kahlo komen.Frida kun je geen doorsnee-vrouw noemen. Alleen al vanwege de heftigheid in ziekte, gebrek en pijn. Daartegenover haar vrouwelijke schoonheid en haar kunstzinnigheid.Ze schilderde zonder gêne over haar miskramen maar ook over de vruchtbaarheid van de natuur en haar wedergeboorte als kunstenaar. Ze voelde zich aangetrokken tot het communisme en was haar tijd ver vooruit met gender.

Kahlo laat zich niet makkelijk in een hokje stoppen. Ze showt graag haar vrouwelijke traditionele Tehuana-outfits maar benadrukt ook haar gezichtsbeharing. Zij is ondermeer beroemd geworden vanwege haar doorlopende wenkbrauwen.Ze zegt zelf: "Ik heb het gezicht en de snor van de andere sekse." Ze heeft relaties met zowel mannen als vrouwen. In haar tijd is dat uitzonderlijk. Tegenwoordig zouden we zeggen dat ze genderfluïditeit omarmt.
Kahlo is trouw aan zichzelf en authentiek en daarmee een grote inspiratiebron voor velen.

Wie dan toch het Drents museum in Assen bezoekt, kan gelijk kennismaken met het werk van de Russische kunstenaar Kristina Schuldt een zaal verderop. Ook een authentieke kunstenaar met een eigen handschrift. In Brutal Paradise schildert zij gezichtsloze vrouwen in felle kleuren. Het doet denken aan het kubisme of surrealisme. Vreemd en intrigerend werk. De kunstenaar uit Moskou haalt haar inspiratie uit mogen falen en mislukken. Nog te zien t/m 13 februari.

Viva la Frida! is nog t/m 27 maart 2022 te zien in het Drents Museum, Brink 1 Assen. Via de website kun je tickets reserveren en een tijdslot. Doen! Nu het nog kan.